Efendim hepimizce malumumuz “10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ” üzerine tüm gazeteciler hatırlanır. Kimler tarafından? Özellikle Siyâset ve İş Dünyası tarafından.
Neden bu iki kesim özellikle kutlar? Pirim ve kamuoyu gündemine BASIN / MEDYA aracılığıyla gelirde ondan.
Gelelim fasulyenin faydalarına. Gazeteciler emektardır. Gazeteciler halkın penceresi, gözü kulağıdır. Gazeteciler iş dünyası ve siyasetçinin ise mikrofonudur.
Basın açıklaması, röportaj, seminer, konferans, miting, canlı yayın vb. Programlar ile gündemin mevzubahsini oluştururlar.
Tatili yoktur gazetecinin. Ansızın yangın, trafik kazası, Adli kolluk kuvvetlerini ilgilendiren olaylar, skandal manşetler gibi durumlarda toplumu bilgilendirmekten ziyade haberin gerçekliği, realistligi, tarafsızlığı da cümleler ve kelimelerin içinde gizlidir.
Siyâset Medyasız olmaz, beslenemez. Lâkin Medya da siyasetsiz faaliyetini sürdüremez. Bu dünyanın her yerinde böyledir. Tek sorun tarafsızlığı korumak veya doğru, ilkeli haber kriterinden şaşmamak olgusudur.
Manşetimizin içeriğine maddeler halinde şöyle bir dokunalım.
1. Gazeteciler eğer siyâset ve İş Dünyasından haberleri karşılığı “MAKUL ÜCRET İSTERSE” siyasetçi ve İş Dünyasının kahir ekseriyeti mırın, gırın eder.
2. Gazeteciler eğer siyâset ve İş Dünyasından haberleri karşılığı “MAKUL ÜCRET İSTEMEZ ERTELERSE” siyasetçi ve İş Dünyasının kahir ekseriyeti OH NE RAHAT / HABERİMİ YAPSADA OLUR, YAPMASA da deyip, VİCDAN MUHASEBESİ asla yapmaz.
3. Gazeteciler eğer siyâset ve İş Dünyasından haberleri karşılığı “MAKUL ÜCRET İSTERSE” siyasetçi ve İş Dünyasının kahir ekseriyeti, “DÜN RAKİBİMİN HABERİNİ YAPTIN!! SEN TARAFSIZ DEĞILSİN” der avucunu yala misali…
4. Tarafsız ve Objektif Gazetecilere İŞ Dünyası ve Siyaset bendensen İYİSİN !! AKSİ HALDE TUKAKA POLITIKASI, MOBBİNG i de toplumun her kesiminin gözünden kaçmamakta. Kim zarar görür pekii?? Tabiki de teraziyi ortada tutmayan her kesim…
Birde kimi GAZETECİLER in TUTARSIZLIĞINI maddeler halinde irdeleyelim.
1. Gazeteciler ilkesi, prensibi gereği aynı konuda gerçek ve tüzel kişiye karşı tutarsız haber yapar ise, amiyane tabirle “DÜN FARKLI BUGÜN TAM ZITTI ” haber yaparsa hem komik duruma düşer hemde haber inandırıcılığı biter. Halk iyi bir gözlemcidir. Hemmen fark eder.
2. Gazeteciler AÇIK / NET / GEREKÇESİ BELLI olan bir mühim bir haberi ya yazmaz ya es geçer yada aksi bir şekilde yorumlarsa yine haber inandırıcılığını toplumun gözü önünde yitirir.
3. Gazeteciler bir mühim konuda sırf taraf tutar veya bitaraf davranırsa yani objektif bakış açısından kaleme almazsa “KALEMŞÖR OLUR” bu tarz medyacılıkta itici gelir. Sadece anlık merak unsuru haber tarzı ortamı oluşturur.
Hasılı kelam, günümüzde gazeteci nasıl olmalı der isek;
1. Genel kültürü, diksiyonu normalin üstünde olmalı !!
2. Kaleminin gücü kelime hazinesinde ve vurgusunda manşetinde olmalı !!
3. Caddeye, sokağa çıktığında toplumun her kesimini kucaklayarak, selamlaşabilmeli, muhabbet edebilmeli,
4. Tek taraflı tek düze haberlerden kaçınmalı !! Zira toplum farklı kesimlerden oluşmaktadır.
5. Sadece LAPTOP KLAWYE haberciliği yapmamalı !! Köşe yazısı olmalı !! Program yapmalı !! Elinde mikrofon olmalı !! Omuzunda Kamera olmalı !! En nihayetinde bu kriterlerden geçip topluma bu mesleği yaptığını belirtmeli gibi…
Gerçekler ile yüzleşmek istedim. Siyasilere, kurumlara, iş dünyasına deriz ki,
Her ne kadar kendi sosyal medya hesabınız olsa dahi EMEKTAR, TARAFSIZ, İLKELİ HABERCİLİĞİ DESTEKLEYİNİZ !!
En büyük hırsızlık emeğe saygısızlıktır. Emektar gazeteciyi desteklemeyeceksen WATSABTAN, e-mail den, TELEGRAM dan haberimi yap tarzda haber atmayın deriz. Kul hakkıdır. Kul bilmezse KADER bilir… Kader de hesabını emin olun sorar…
Meslektaşlarımın bir nevi sessiz çığlığına değinmek istedik…