Kırşehir HaberNet

? CEPHEDEN CEPHEYE KOŞAN ÇİÇEKDAĞ’LI KAHRAMAN ?

? CEPHEDEN CEPHEYE KOŞAN ÇİÇEKDAĞ’LI KAHRAMAN ?
REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
671 views
20 Mart 2022 - 11:40
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

? CEPHEDEN CEPHEYE KOŞAN KIRŞEHİR / ÇİÇEKDAĞLI YİĞİT MEHMET ÇAVUŞ’ un ÖYKÜSÜ…??

? Vatan savunmasında verdiği mücadele ve gösterdiği cesaretten dolayı Çanakkale’de adına Kahramanlık Abidesi dikilmiştir. mekânı cenneti âlâ olsun inşaallah…

? Memleket ve millet için canını vermiş, kanını akıtmış nice kahramanlarımızdan birisidir Kırşehir/Çiçekdağı Safalı Köyü’nden Hacı Hasan oğlu Mülâzım (Teğmen) Mehmet Çavuş.

? Teğmen Mehmet Canpolat Safalı Köyü’nde 1891 yılında doğar. 1911’de vatani görevine gider, her Türk genci gibi kıtasına katılır. O yıl İtalyanlar Trablusgarp’a asker çıkarmıştır.

? Mehmet Çavuş’da Trablusgarp’a giderek, yerel halkı örgütleyip, İtalyanlarla savaşır. Orada Trablusgarplı bir kızla evlenir. 

? Adını kardeşinden aldığı Rıza adında bir oğlu olur. Askeri kayıtlardan Mehmet Çavuş’un Trablusgarp dönüşü Balkan Harbine katıldığını görüyoruz. 

? Yıl 1914’te Birinci Dünya Harbi çıkınca 64. Alayı’yla Troya yakınlarındaki karargâhlarında Çanakkale’yi beklerler.

? 25 Nisan 1915 sabahı düşmanın Gelibolu Yarımadasına asker çıkardığını görünce, oraya ilk koşan Mehmet Çavuş’un 64. Alayı’dır. 

? 26 Nisan akşamı daha sonra isim verdikleri Arıburnu’ndaki Cesarettepe’si, Mehmet Çavuş siperlerinde düşmanla gece gündüz 48 gün vuruşurlar. 

? Anzak taarruzlarını göğüs göğse ve kanlı boğuşmalarla durduran Türk askerlerinin ve kahramanlıklarının simgesi haline gelmiştir. 

? Buradaki çatışmalar esnasında emrindeki askerleri ile Cesaret Tepe’yi geri almış, çok yoğun topçu ve piyade atışına rağmen elde tutmayı başarmıştır.

?? O günlerde yayınlanan İstanbul Gazeteleri Mehmet Çavuş’tan şöyle bahseder;

– “Çanakkale’ de bölük kumandanlarının şehit olması üzerine bölüğün iradesini ele alarak, bir bölükle bir düşman alayına süngü hücumu yapan Mehmet Çavuş’un düşman siperlerini nasıl işgal ettiğini izah ederek aldığı tepeye Cesarettepe’si,

– Zaptettiği siperlere de Mehmet Çavuş Siperleri adı verildiğini, bu kahramanlığa mükâfaten padişah iradesiyle rütbesinin çavuşluktan teğmenliğe yükseltildiğini” öğrenir.

? Padişah V. Mehmed Reşat tarafından da rütbesi teğmenliğe yükseltilmiştir. Mehmet Çavuş’un Çanakkale’de aldığı yaraları iyileşince, memleketi Çiçekdağı’na 3 aylık istirahate gönderilir. 

? Gittiği her yerde törenlerle karşılanır ve uğurlanır. Düşman Çanakkale’den çekilince kendi isteğiyle doğu cephesindeki 90. Alay 20. tabura verilir. 

? Önce Çürüksu Harbine, daha sonra 1918’deki ileri harekâta (Bakü) katılır.

30 Ekim 1918’de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra 20 Aralık 1918’de askerlikten terhis edilir.

? Anadolu’da ki milli mücadeleye katılarak cepheden cepheye koşmuş, burada da gösterdiği kahramanlıklardan ötürü GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK tarafından TEĞMENLİĞE yükseltilmiştir.

? Mustafa Kemal Atatürk aynı zamanda kendisine üzerinde TÜRK BAYRAĞI olan İPEK BİR MENDİL hediye etmiştir.

? 21 Temmuz 1921’de İstiklâl Harbine katılır. Sakarya Savaşları’nda Hamidiye Köyü civarında Yunan siperlerine karşı yaptığı süngü hücumunda düşmanı siperden kaçırır, kendisi de değişik yerlerinden yaralanmıştır. 

? Yine bir süngü hücumunda bir Yunan Alay Sancağını esir alıp getirdiğinden Başkumandanın teklifiyle Teğmenliğe yükseltilir.

? Türkiye Büyük Millet Meclisince takdirname, taltif ve iki maaşla ödüllendirilir. İstiklâl Harbi bittikten sonra 25 Ağustos 1923 tarihinde askerlikten terhis olur.

? Mülâzım Mehmet Canpolat Eylül 1922’de tebdil-i hava ile memleketine döndüğünde Naciye Hanım’la evlenir, mütevazı bir hayat sürer. 1934 de Canpolat soyadını alır. 

? Yaşar ve Mustafa Cihan adında iki oğlu, Feride ve Ayşe adında iki kızları olmuştur.

? Kahraman hemşehrimiz 25.01.1972 tarihinde Hakkın rahmetine kavuşur. Mezarı köyünün Cami bahçesinde eşi Naciye Hanımla yan yanadır. 

? Bu vatana hizmet eden tüm gazi ve şehitlerimizi minnetle anıyor, şükranlarımızı sunuyoruz. Allah hepsinden razı olsun, ruhları şad olsun. Mekanı cennet olsun inşaallah amin..?

Kaynakça: Yerel Tarih Araştırmacısı, Emekli Öğretmen Cemalettin YILDIZ

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.