Kırşehir HaberNet

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
1.528 views
22 Kasım 2021 - 18:40
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile taşerondan kadroya geçen ve 4D’li işçi olarak istihdam edilen yüz binlerce işçi için son günlerde çok önemli bir iddia sosyal medyanın gündeminde gittikçe yayılıyor.  

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı BİLGİN, bu konuda ciddi anlamda çalışma yaptıklarını söyledi.

4 D’li olarak kamuda işçi statüsünde çalışan yaklaşık 700 bin işçinin 4’B veya 4’C kadrosunda, memuriyete geçirileceği iddia ediliyor. 

Yıllarca kamu kurumlarında cefakarca çalışan ve asgari ücretle adeta 2. sınıf insan muamelesine tabi tutulan taşeron işçiler, 

2018 yılı itibariyle kadroya geçtiği halde yine 2 yıl boyunca Türkiye tarihinde bir ilk olan ”Asgari Ücretli Kadrolu İşçi” olarak, tam 2 yıl boyunca kadrodayken asgari ücretle çalıştırıldılar. 

Son olarak 4 D’li işçilerin toplu iş sözleşmesi (TİS)’in sonuçlanması, sosyal ve sendikal haklarına kavuşmaları, birileri aşırı derecede rahatsız etti.

Yıllarca asgari ücret alırken, kimsenin sesi çıkmıyordu, şimdi ise alınan ? İLAVE TEDİYE, İKRAMİYE ve EK ÖDEME gibi kazanımlar, haliyle bazı kesimleri rahatsız etti. 

Bu minvalde Sağlık Bakanlığı’nda bazı üst düzey yöneticileri harekete geçiren bu güruh, öncelikle çalışma saatleri ve gece mesailerine ve fazla çalışma konularına değinen bir yazı yayımlayarak, çalışanların emeğine kast eden bir yazı yayımladı. 

Akabinde yetkili sendika Öz Sağlık-İş’in baskıları üzerine yayımlanan bu yazıyı geri çektiğini ifade eder tarzda bir yazı daha yayımlandı fakat bu yazıdaki muğlak ifadeler de ne yazık ki işçilerin menfaatine olmadı. 

Bu yazılar neticesinde bir çok hastanede, idareciler, özellikle pandeminin zorlu sürecinde kahramanca çalışan bu işçiler için, bir takım zorluklar çıkartmaya başladı. 

Çalışma saatleri üzerinden insiyatif kullanmayı reddeden tavırlar sergileyen idareciler, haftalık çalışma saatlerinin en fazla 45 saat olabileceği yönünde ki iş kanununun ilgili maddesini baz alarak, gündüz çalışanları akşam 18.00’lere kadar çalıştırırken, 

Gece nöbete gelen ve acil servislerde çalışan işçileri de, mesai tamamlaması adı altında nöbet harici hafta sonları çalıştırmaya mecbur ediyorlar. 

Hal böyle olunca, sanki ortada bir özveri yokmuş, ortada sanki bir pandemi yokmuşçasına, işçinin üzerine çullanan bu anlayış, adeta çalışanları hayattan bezdirmeye yetti. 

Geldiğimiz noktada ateş olmayan yerden duman çıkmaz diyerek kaleme aldığımız bu haberde, 696 KHK’lı taşerondan kadroya geçen işçilerin aldığı ücretler, birilerini rahatsız ediyor.

Birileri ne yapsakta bu işçileri huzursuz etsek, ne yapsakta bunları sıkıntıya soksak, aile huzurunu kaçırsak, ağızlarının tadını bozsak, sosyal hayatını alt üst etsek diyerek bir takım çalışmalar yürütüyor.  

Şimdilik sosyal medyada çalkalanan bu haberlerle ilgili, 696 KHK’lılar memur olarak 4C ya da 4B kadrosuna mı alınacak! Yoksa mevcut 4D’li olarak çalışmaya devam mı edecekler, hep beraber göreceğiz. 

Şayet memur kadrosuna alınsalar daha mı az maaş alacaklar! Tabiki hayır ama işte dediğimiz gibi, birileri bir takım çalışmalar yürütüyor. 

Avantajları

1. Kurum Değiştirme,

2. Birim Değiştirme,

3. Becayiş Hakkı,

4. Tayin Hakkı,

5. Görevde Yükselme,

6. Ara ödemelerin aylara yansıtılması (Mükteseb Hak)

7. Yıllık İzin, Doğum İzin, AFAD İzin, Ölüm vaka izin gün sayısının artması

Bu süreçte mühim olan husus 696 dan ? 657 ye geçmesi nedeniyle Önlisans ve Lisans mezunları hakları daha fazla avantajlı olacak.

4B Sözleşmeli Kadro (657)

4C Tam Kadro (657)

Ajans Kamu

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        KUR ÇEVİRİCİ

        Para Birimi

        Çevrilecek Para Birimini Seçin

        Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.