Kırşehir HaberNet

AHMED-İ GÜLŞEHRİ KİMDİR ??

AHMED-İ GÜLŞEHRİ KİMDİR ??
REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
543 views
07 Aralık 2020 - 12:03
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

?? Ahmedi Gülşehri kimdir ? Asıl adı nedir ? Türbesi nerede ? Kimlerden etkilendi ? Ahmedi Gülşehri’ nin eserleri neler?

?? Harizm’ den gelip Kırşehir, Eskişehir ve Ankara dolaylarına iskan edilmiş Oğuz boylarından birine mensup olduğu sanılan Gülşehri’nin, Kırşehir’e hangi tarihte yerleştiği tam olarak bilinmemektedir.

?? Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin ölümünden sonra Sultan Veled’in, kendisini Mevlevi tarikatını yaymak ve bir zaviye kurmak üzere Kırşehir’e gönderdiği bilinmektedir. Şairin asıl adının Ahmed veya Süleyman olabileceği kaydedilmiştir.

? TÜRKÇE’ ye BÜYÜK KATKI SUNDU !!

Ahî Evran’ın dervişlerinden olan Gülşehrî, daha çok Mevlânâ etkisinde kalmış, bu nedenle de Mevlevî olabileceği ileri sürülmüştür. İslâmî ilimlerin yanı sıra matematik, mantık ve felsefeyle uğraşmıştır.

Birçok seyahat yaptığını, kendinden önce yaşamış ve kendi zamanındaki şairlerin şiirlerini okuduğunu söyleyen Gülşehri en çok Mevlana, Attar, Senai, Sa‘di ve Nizami’nin tesirinde kalmıştır.

Türkçeyi ve aruz veznini iyi kullanan bir şair olan Gülşehrî, Yûnus Emre’den sonra çağının en büyük şairlerinden biri olarak kabul edildiği gibi, Türkçenin ileri kültür dili hâline gelmesi için giriştiği çabalarla da tanınır.

? TÜRBESİ AHİ EVRAN MAHALLESİNDE !!

Türbesi Kırşehir il merkezinde onun adını taşıyan “Ahmedi Gülşehri Parkı” içerisindedir. Ahi Evren Mahallesi’nde bulunmakta olup ziyarete açıktır. Yuvarlak kemerlerle birbirine bağlanmış altı sütun üstüne oturan kubbeyle örtülü, etrafı açık bir yapıdır.

Kitabesi bulunmayan ve son yıllarda yapıldığı anlaşılan mermer bir mezar vardır. Günümüzdeki yapı, orijinal olmayıp yakın zamanda Kırşehir Valiliğince inşa edilmiştir.

(Kaynak : İlksayfa Gazetesi)

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.