Kırşehir HaberNet

RAKAMLAR BURDA !! KIYAS ORTADA !!AVRUPA dan ÇOK İYİYİZ !!

RAKAMLAR BURDA !! KIYAS ORTADA !!AVRUPA dan ÇOK İYİYİZ !!
REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
598 views
16 Aralık 2020 - 19:50
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Akparti Ankara Milletvekili Kırşehir li HACI TURAN, 16.12.2020 TBMM Genel Kurul Konuşması !!

Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri !!

2001 / 2021 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu teklifinin 5. Maddesi hakkında söz almış bulunuyorum. Yüce heyetimizi saygı ile selamlıyorum.

Değerli arkadaşlar.

Bu madde daha çok yedek ödenekler ile ilgili idi. Ama bugün konuşmalara şöyle bir baktım ağırlıklı rakamlar üzerinde konuştular.

Bende şöyle bir rakamlar üzerinden konuşacağım. Konuşmalarım iki bölümden olacak. 1. si Ekonomi ile ilgili, 2. si Tarımla ilgili.

Özellikle saman üzerinden tarıma yapılan eleştiriler ile bazı düşüncelerimi ifade edeceğim.

Değerli Arkadaşlar,

Hep kürsüden veya meydanlarda söyledik. Denir ki; Türkiye ‘nin Kamu Özel Sektör dış borcu efendim 453 milyar dolar. Doğrudur. Geçen sene böyleydi ama bu sene verilere baktığımız zaman,

Türkiye ‘nin Kamu Özel Sektör dış borcu 421 milyar 890 milyon dolar. Arkadaşlar bu NET BORÇ DEĞİLDİR !! Yani Brüt borçtur. Peki burda özel sektörün borcu nedir? Ona baktığımızda 239 milyar dolardır. Bununda yaklaşık 100 milyar doları da Finans Sektörünündür. Buda ağırlıklı olarak bankalarındır.

Bu bankalar açığa mı borçlandı? Hayır! Kısa, orta ve uzun vadeli sendikasyon kredisi olarak kullandığı paralardır. Peki bu bankaların ve yurt dışında alınan borçların GSMH nedir?

Baktığımız zaman değerli arkadaşlar, özellikle Avrupa dan ÇOK ÇOK İYIYİZ. Ortalama %54 tür. Bugün Avrupa ekonomisinin motor görevini yapan Almanya ya baktığımızda, Almanya nın özel sektör kamu dış borcu yaklaşık 5,5 trilyon dolardır. GSMH oranı %141 dır.

Haa… Fransaya baktığımızda buda yaklaşık 5,7 milyar dolardır. Buda yaklaşık %240 dır. Yine İngiltere ye baktığımız zaman, Özel Sektör kamu borcu yaklaşık 8,5 trilyon dolarla %300 olmuştur. Bu verdiğim rakamlar dünya bankası, OECD, IMF nin verdiği rakamları sizlere arz ettim.

Değerli Arkadaşlar,

Peki 421 milyar dolar özel sektör kamu borcumuz var. Peki mevduattaki paralarımız nedir? Yani Tüccar olanlar, bankacı olanlar, ekonomist olanlar şunu çok iyi bilirler. Bir işletmenin varlığını sadece borçlarına göre degerlendirmezsiniz. Aktif ve pasiflerine bakarsınız.

Geçen hafta Cuma günün kü verilere göre, Türkiye ‘nin döviz cinsinden mevduatı para yani faize yatan para 237 milyar dolardır. Bu yani yurt dışından gelen fonlardan gelen para değildir. Yerlesikliklerin Türkiye de yaşayan insanların bankaya yatırdıkları para 237 milyar dolar.

Peki TL cinsinden ne var? TL cinsinden baktığımız zaman değerli arkadaşlar, 1 Trilyon 520 milyar dolar şu anda mevduatta bekleyen para vardır. Her ikisini de topladığımız zaman, 2021 yılı bütçemiz nedir? 1 Trilyon 346 Milyar dır.

Yani dövizde ve TL de yerleşiklerin, Türkiye de yaşayan insanların, mevduata koyduğu para TÜRKİYE BÜTÇESİNİN 3 MİSLİ dir. Yani ekonomi veriler çok sağlam dır. Allahın izniyle. (Takdir Alkışı kopuyor) Bundan dolayı hiç bir sorun yok.

İnşallah 2001 / 21 yılı bu veriler daha da düşük şekilde devam edecektir. Yine söylüyorum. Özellikle dış borçtaki rakamlar BRÜT RAKAMLARDIR.

Ben burda yastık altı paralardan bahsetmedim. Emanet kasalardaki paralardan bahsetmedim. Özellikle özel sektörün yurt dışından 138 milyar dolar, uzun / orta ve kısa vadeli kullandıkları paraların bir kısmının, yurt dışında 100 milyar milyar dolar üzerinde ticari faaliyetlerden dolayı orda teminat almak maksadıyla bulundurduklarindan da bahsetmedim.

Eğer bunu da işin içine koyarsak, gerçekten özellikle Türkiye ‘de yerleşiklerin döviz ve TL cinsinden, verilerin çok güçlü olduğunu düşünüyorum.

Arkadaşlar,

SAP, SAMAN ÇOK KONUŞULUR !!

Ben özellikle geçen yıl, muhalefet partileri meydanlarda samanla ilgili konuşmalarını şöyle bir araştırdım.

Arkadaşlar,

Bu ithal edilen saman hayvanların yediği saman DEĞİLDİR!! %95 i kurutulmuş otlardır. Kırpılmış otlardır. Bunlar kağıt endüstrisinde, Hayvan atığında ve mantar yetiştiriciliğinde kullanılan samanlardır. Gümrükten girişleri böyledir.

Peki 2018 de ne kadar ithal edilmiş? Yaklaşık 10 Bin Ton. Değeri nedir? 932 Bin Dolar. Peki ihracatımız ney? Peki ihracatımız ney? 14.500 BİN TON. Değeri nedir? 850.000 DOLAR. (Takdir Alkışı kopuyor)

Peki Türkiye ‘nin kullandığı, ürettiği saman ne kadar? 25 Milyon Ton dur. Peki hayvanların yediği saman nedir? 15 Milyon Ton dur.

Arkadaşlar,

Geçen yıl ithal edilen 2000 Ton, İhracat yapılan 84.000 Tondur. Burdan şuraya geleceğim. Çiftçimiz güçlüdür. Tarımımız güçlüdür. Geçen yılki Tarım üretimi toplam hasıla 52 milyar dolarla ? dünya 10. şu, Avrupa ‘da da 1. Sıradayız. Tarım ürünler ihracatımız 18 milyar dolardır. İthalatımız da 13 milyar dolardır.

Yaklaşık 5 Milyar Dolar da fazlalıgımız vardır. Hep Hollandayı örnek verirler ya,

Arkadaşlar, Hollanda tarım ithalatiyla geçen yıl dünya da 83 milyar dolar la dünya 1. sidir. Ama ihracatıyla 100 milyar dolar la yine dünya 1. sidir. Dedi.

 

 

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        KUR ÇEVİRİCİ

        Para Birimi

        Çevrilecek Para Birimini Seçin

        Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.