Kırşehir HaberNet

NEDEN? NİÇİN ORUÇ? HOŞ GELDİN YA ŞEHRİ RAMAZAN ?

NEDEN? NİÇİN ORUÇ? HOŞ GELDİN YA ŞEHRİ RAMAZAN ?
REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
1.072 views
31 Mart 2022 - 20:41
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

? 11 AY FULL TİME ÇALIŞAN VÜCUDUNU NADASA, TATİLE BIRAK. ORUCA BIRAK‼️

 

? Vücudumuz günde üç defa yemek yenilerek alınan gıdaların sindirimi, ayrımı, gerekli olanların emilmesi ve gereksiz olanların atılması için gün boyunca durmadan çalışır. 

? Oruç, aralıksız çalışan bu sistemlerin yıpranmasını engelleyerek dinlenip güç kazanmalarını sağlar. 

? Bu açlık süresinde beynimizde de BDNF hormonu salgısı artar. Bu hormon beyin hücrelerinin iyileştirmesini ve yenilenmesini sağlar. 

? BDNF epilepsi, parkinson, alzheimer gibi bir takım hastalıkları önlemede çok önemli fonksiyonları vardır.

? Oruç tutmaya başlandıktan 3-4 saat içerisinde kan şekeri düşmeye başlar. Kan şekerinin düşmesiyle pakreas hücrelerinin salgıladığı insülin hormonunun yükü hafifler ve salgısı azalır.

? 12-14 saat sonra vücudumuzdaki şeker depoları tükenince metabolizma yağ yakmaya başlar. Bu sayede vücuda yük olmaya başlayan metabolitler vücuttan uzaklaştırılır. 

? Yine 12-14 saat sonra gençlik genleri denilen “sirtüinler” aktive olarak gençlik hormonu “somototropin” salgılanmaya başlar. Bu hormon sayesinde yeni hücreler meydana gelir. 

? 14 saat geçince ise vücudumuz için elzem olaylardan biri olan otofaji başlar. Otofaji, yaşlanmış ve yapısı bozulmuş hücrelerin, hücrenin çöp toplayıcısı olarak adlandırılan lizozomu tarafından sindirilmesi olayıdır.

? Bu olay vücudumuzun bahar temizliği olarak düşünülebilir. Otofaji üzerine çalışan Japon hücre biyoloğu Yoshinori Ohsumi, 2016 Nobel Tıp Ödülü’nü almıştır. 

? Ohsumi, 3 günlük kalori kısıtlamasının en yaşlı insanda bile bağışıklık sistemini tamamen yenilediğini belirtmiştir. 

? Bu fizyolojik faydalarının yanında; normal zamanda rutin hale geldiği için yenilen yiyecekler bir yaratıcıdan bilinmiyor. 

? Her şey zıttıyla bilinir. Hastalandığımızda sağlığın kıymetini anladığımız gibi aç kalarak da yediğimiz yiyeceklerin değerini biliriz. 

? Bir doktor, hastaya tedaviyi zorunlu tutar. Çünkü kendisinin değil hastanın ihtiyacı vardır. 

? Bir anne çocuğunu ders çalışmaya zorlar, çünkü kendisinin değil çocuğunun ihtiyacı vardır. Oruç ibadetinin sonuçlarına da Allah’ın değil bizim ihtiyacımız var. Harika bir şefkat! 

? İslam dini, sosyal hayatta eşitliği; yardımlaşma, zekat, sadaka gibi ibadetlerle sağlamamızı ister ancak dünya hayatı bu mükemmel düzenlere uyulmadığından çok fakir ve çok zengin insanlar barındırır. 

? Ramazan ayında insan kendi nefsine açlık çektirerek yoksul insanların durumunu anlar, onlara şefkat duyar ve yükümlü olduğu yardımları yapabilir. 

? Ve orucun en güzeli, mide gibi bütün organlara oruç tutturmaktır. Dili yalan söylemek ve gıybet etmekten uzak tutmak. Gözü harama bakmaktan uzak tutmak. Kulağa daha faydalı şeyler dinletmek. 

? Bize adeta bir dopamin detoksu sağlar bu harika ibadet. Zevklerimizden biraz uzak tutarak mutlu olma eşiğimizi düşürür. 

 

? Sayısız faydası bulunan oruç ibadetini, bizim ihtiyaçlarımız için farz kılan Allah’a şükürler olsun. Herkese hayırlı, sağlıklı, mutlu ramazanlar. 

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.